Epres Kocka:
Hozzávalók: |
|
8 tojás 20dkg cukor 20dkg liszt 10dkg étkezési keményitő 1cs sütőpor 3 ek vaniliás cukor 3 ek kakaópor 25 dkg eperlekvár a töltelékhez 2 ek zselatin 50 dkg eper 3 dl tejszín 10 dkg cukor 1 citrom reszelt héja a diszítéshez citromfű |
|
Elkészítés: |
|
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.A sárgákat egyenként belekeverjük, majd a lisztet, a keményítőt és a sütőport is beleszitáljuk.A masszát kétfelé osztjuk, az egyik részt a vaniliás cukorral, a másikat a kakaóval ízesítjük. Két 25x30centis tepsit sütőpapírral kibélelünk, az egyikbe a sárga, a másikba a barna tésztát tesszük.Előmelegített 180 fokos sütőben légkeveréses sütőben 165 fokon egymás után megsütjük. A világos tésztát a lekvár felével megkenjük, a sötétet ráillesztjük, majd a maradék lekvárt a tetejére simítjuk.Az eperhabhoz a zselatint egy kevés vízben feloldjuk. Az epret megmossuk, és felét turmixoljuk. A zselatinnal együtt a tűzre tesszük és felmelegítjük, de nem forraljuk fel. A tejszínt a cukorralkemény habbá verjük. a sárgákat egyenként belekeverjük, majd a lisztet, a keményítőt és a sütőport is beletesszük.A masszát kétfelé osztjuk, az egyik részt a vaniliás cukorral, a másikat a kakaóval ízesítjük. Két 25x30 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk, az egyikbe a sárga, a másikba a barna tésztát tesszük. Előmelegített 180fokos sütőben, légkeveréses sütőben 165 fokon, egymás után megsütjük. A világos tésztát a lekvár felével megkenjük, a sötéte t ráillesztjük, majd a maradék lekvárt a tetejére simítjuk. Az eperhabhoz a zselatint egy kevés vízben feloldjuk. Az epret megmossuk, és a felét turmixoljuk. A zselatinnal együtt a tűzre tesszük, és felmelegítjük, de nem forraljuk fel.a tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, a langyosra hűtött zselatinos eperrel és a citromhéjjal összeforgatjuk, majd a lekváros lapokra kenjük. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ezután a maradék epret szeletekre vágjuk, és a tetejét kirakjuk vele. Citromfűvel diszítve, kockára vágva tálaljuk. |
Citromparfé:
Hozzávalók:
- 60 dkg citrom
- 1 narancs
- 20 dkg kristálycukor
- 2,5 dl tejszín
Elkészítés:
A citromot és a narancsot alaposan megmossuk, majd héjukat lereszeljük. Levüket kicsavarjuk, és egy sűrű szűrőn leszűrjük, hogy magok ne kerüljenek a parféba.
A cukorral együtt addig melegítjük, amíg a cukor teljesen feloldódik, ezután kihűtjük, és legalább 30 percre a hűtő-szekrénybe tesszük. Amikor a szirup teljesen kihűlt, a tejszínt kemény habbá verjük, és lazán összekeverjük vele.
A parféalapot formába öntjük, és a mélyhűtőbe tesz-szük. Kb. 2 óra múlva szeletekre vágva menta- vagy citromfűlevélkékkel díszítve, tejszínhab kíséretében kínáljuk.
Diós-Rumos Szelet:
Hozzávalók:
- 3 egész tojás
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- fél dl rum
- 5 dkg zsír
- 2,5 dl tej
- 15 dkg darált dió
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 narancs reszelt héja
- csipetnyi só
- tetejére durván vágott dió
- tetejére fél dl rum
- tetejére 5 dkg porcukor
Elkészítés:
Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral, az olvasztott, de már nem meleg zsírral, a rummal, a reszelt narancshéjjal, majd a sütőporral elkevert lisztet és a tejet is hozzáadva tovább keverem. Ezután hozzákeverem a darált diót és a sót. Kikent tepsibe beleöntöm a tésztát, tetejére rászórom a durvára tört diót és közepes lángon megsütöm. A sütőből kivéve még melegen megspriccelem a rummal, rászóróm a porcukrot és kihűlése után téglalap alakú szeletekre vágom.
Hájas Kiflii:
Hozzávalók:
- 2 dkg élesztő
- 2 db. kockacukor
- 105 dkg finom liszt
- 1 dl tej
- 4 dkg tojás sárgája
- 5 dkg zsír
- só ízlés szerint
- 45 dkg háj
Elkészítés:
2 dkg élesztõt 2 kockacukorral 5 dkg liszttel 1 dl tejben megkelesztünk. 4 tojás sárgáját, 5 dkg zsírt, kevés sóval, habosra keverünk, adunk hozzá 1 kg lisztet a megkelt kovászt és annyi tejet, hogy fánk tészta keménységû legyen, jól kidolgozzuk és kelni hagyjuk. Közben 45 dkg hájat lekaparunk. A megkelt tésztát kinyújtjuk és a háj harmadát rákenjük, összehajtjuk, 1/2 óráig pihentetjük. Nyújtjuk megkenjük a háj másik harmadával, összehajtjuk újra pihentetjük. Majd az utolsóval is megkenjük, hajtjuk, pihentetjük. A negyedik nyújtáskor félujjnyi vastagra nyújtjuk ki, forró késsel négyzeteket vágunk, tetszés szerint lekvárral vagy darált dióval töltjük, kifliket formálunk belõle tojással megkenjük a tetejüket, sütjük. |
Gesztenyés Szelet:
Hozzávalók:
Tésztához:
- 3 tojás
- 4 ek. liszt
- 3 ek. porcukor
Töltelékhez:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 2,5 dl tej
- 1 ek. kakaópor
- kevés porcukor
- csipetnyi só
Elkészítése:
Először elkészítjük a tésztalapokat. A tojás sárgákat keverjük ki porcukorral habosra, majd pedig öntsük hozzá a lisztet is, s óvatosan keverjük el csomómentesen. A tésztát egy kizsírozott tepsibe öntjük, egyenletesen elosztjuk, s előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük. Eközben elkészítjük a krémet. A puddingport felöntjük a tejjel, s felfőzzük sűrű krémmé. Ha kihűlt, akkor hozzáadjuk a gesztenyemasszát, kakaóport és ízesítjük cukorral, csipetnyi sóval. Ha elkészült a krém, s a süteménylap is, akkor már csak egy őzgerincformában összeállítjuk a süteményt. Béleljük ki alufóliával. A tésztalapot törjük akkorára, hogy bele tudjuk helyezni a formába. Majd a krémet öntsük bele a kibélelt formába, a tetejére pedig törjük rá a maradék lapot. Így csomagoljuk be, s tegyük hűtőbe, hogy a lap megpuhuljon, s a sütemény összeálljon. Mikor kivesszük, s kiborítjuk tálra, akkor reszelhetünk vagy olvaszthatunk rá csokoládét.
Kinder Szelet:
Elkészítés:
A tésztához 15 dkg porcukrot 5 dkg vajat, 2 evőkanál kakaóport, 2 tojást és 2 evőkanál mézet gőz fölött összedolgozunk, hozzákeverünk 35 dkg lisztet, amibe belevegyítünk 1 kiskanál szódabikarbónát. Amikor kihűlt a massza, 2 egyforma lapot sütünk belőle a tepsi hátulján. Két csomag vaníliás pudingport, 3 dl tejfölt, 3 evőkanál lisztet simára keverünk 4 deciliter tejjel és sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, hozzákeverünk 20 dkg porcukorból és 20 dkg vajból kikevert krémet. A masszát a két lap közé töltjük, a tetejére porcukrot szitálunk vagy csokimázzal díszítjük. |